Gourmetten zonder zorg

Gourmetten zonder zorg

Gourmetten zonder zorg? Het kan met deze tips

Gourmetten is het meest gezellige samenzijn met de kerst. Een overvolle tafel die bijna door zijn poten zakt vanwege de grote hoeveelheid aan de meest lekkere producten. Maar hoe kun je nu een gezellige gourmetavond gemakkelijk en strak organiseren? De tips hieronder helpen je op weg.

Gourmetten met kerst

Wie heeft het niet meegekregen vanuit huis? Gourmetten is rond de jaren ’70 tot ’80 in Nederland begonnen. Het liefste begonnen we vroeger op de eerste kerstdag en gingen we er, omdat er nog zoveel over was, de tweede kerstdag gezellig mee verder. Door de jaren heen is de tafelvulling wel aardig veranderd. Naast vlees staat er ook vaak vis op het menu. Groentes, sauzen en brood zijn tegenwoordig ook onmisbaar op een gourmet tafel. Ook gaan we steeds gezonder gourmetten. Ons vlees is een stukje magerder geworden en een klein stukje vis mag zeker niet ontbreken. Dit alles wordt gebakken in de juiste olie of boter en dan vooral niet teveel en niet te vet.

Ga voor lekker en gemak

Je kunt een gourmetschotel zelf samenstellen of gewoon gemakkelijk een kant en klaar pakket bestellen en laten bezorgen. Ik zou gewoon voor gemak gaan en zeker niet al te veel op je hals halen door alles zelf te willen doen. Toen ons ma vroeger voor dezelfde vraag stond, was er niet zoveel keuze. Als je wilde gourmetten moest je het helemaal zelf in elkaar zetten. Je moest naar de slager en poelier om daar het vlees te kopen. Vervolgens thuis alles zelf klein snijden en vooral de saus niet vergeten.

Tegenwoordig is het allemaal veel gemakkelijker. Je bestelt het vlees gewoon bij de slager of zelfs online en dan komen ze het ook nog eens thuis bezorgen. Vaak geheel compleet met alle sausjes en zelfs een gourmetstel erbij. Je hoeft alleen maar alles op tafel te zetten en je kerstmaaltijd is klaar. Ook na het eten heb je nergens omkijken naar. Het gourmetstel hoef je namelijk niet eerst schoon te maken voordat ze hem komen ophalen. Je ploft gewoon lekker op de bank om nog even met je familie of vrienden te borrelen.

Gourmetten als vroeger

Wat een absolute aanrader is, is het gourmetstel dat we vroeger ook hadden. Geen elektrisch stel, maar een die op spiritus of brandgel brandt. Als kind vond ik dat zo spannend. Je eigen pannetje op je eigen vlam. Maak wel gebruik van brandgel, dat is namelijk veel veiliger dan spiritus. En let goed op bij het vullen van de brander, veiligheid gaat voor alles.

Nog een paar tips voor als je gaat gourmetten

  • Ga je de gourmet zelf samenstellen? Neem dan nooit vleesproducten met een botje, dat is vooral lastig gaar te maken.;
  • Maak je gourmetmenu compleet met een lekker stukje vis;
  • Vergeet niet te zorgen voor de groentes die lekker kort te bakken zijn en kies voor een paar lekkere sausjes;
  • Heb je kinderen aan tafel? Maak dan pannenkoekenbeslag of je eigen omelet. Succes gegarandeerd;
  • Gebruik weinig tot geen vet of boter;
  • Natuurlijk kun je spetteren niet voorkomen. Dus houdt een beetje afstand en zet je glas wijn niet te dicht in de buurt, of je moet van glühwein houden;
  • Heb je een hekel aan de vieze luchtjes? Zet dan de afzuigkap aan en steek een paar kaarsen aan. Dan valt het allemaal best wel mee;
  • Voorkomen is beter dan genezen. Ben je klaar of heb je een kleine pauze? Zet dan je pannetje niet op het vuur, dat gaat alleen maar staan te blaken. Krab ook regelmatig de grillplaat of de pannetjes schoon, die korst die er anders inkomt maakt het niet lekkerder;
  • Neem de tijd, lekker ontspannen eten
  • Vergeet vooral niet te genieten van al het lekkers op tafel en van elkaar

Eindeloos variëren

Zoals je ziet kun je met gourmetten eindeloos variëren. Het is hartstikke gezellig en er is voor ieder wat wils. Bovendien hoef jij je ook geen zorgen meer te maken om het menu van tweede kerstdag, want met gourmetten blijft er altijd genoeg over voor de dag erna. Wil je tijdens de kerst ook gezellig gourmetten? Bestel dan een heerlijke gourmetschotel uit ons gourmet assortiment. Of bekijk ons blog voor meer inspiratie.