Gezond gourmetten

Gezond gourmetten

Gezond gourmetten? Yes het kan!

Tijdens het gourmetten blijven we maar eten van al dat lekkers. Niet echt gezond natuurlijk. Gezond gourmetten is wel mogelijk, maar het is wel een uitdaging. Alles wat je eet stop je immers zelf in je pannetje. Hieronder een aantal tips om je gourmetparty zo gezond mogelijk te houden.

Tip 1: Geen sausjes, maar heerlijke kruiden

Sausjes zijn verleidelijk, vaak ongezond en meestal overbodig. Als je de gerechtjes goed kruid, zijn sausjes eigenlijk niet nodig. En als je geen sausjes op tafel zet, zal je zien dat je ze eigenlijk ook helemaal niet mist.

Kun je echt niet zonder sausjes? Maak dan een zelfgemaakte ketchup van wat tomatenpuree, gedroogde oregano, tijm, basilicum en peper en zout. Voeg wat water of passata (tomatenpuree) toe als je dit sausje te dik vindt. Voor een yoghurtsausje schep je wat eetlepels yoghurt in een bakje, sap van een halve citroen, klein scheutje olijfolie en wat peper en zout. Een lekker en gezond alternatief!

Tip 2: Laat brood achterwege

Ik vind het altijd zo zonde als mensen brood eten bij het gourmetten. Je eet het al iedere dag en het is een echte dikmaker. Bovendien voegt het naar mijn idee niet zoveel toe als je aan het gourmetten bent. Je kunt toch beter een lekker vers gerecht in je pannetje of op de grillplaat maken in plaats van zo’n stuk brood te eten?

Tip 3: Bak in olijfolie

Bakken met olijfolie is een stuk gezonder dan bakken in boter. Besmeer de grillplaat met olijfolie voordat je begint met gourmetten. Als je een goed gourmetstel hebt, is één keer insmeren voldoende. Ook de bakjes hoeven eigenlijk alleen vooraf ingesmeerd te worden met olijfolie. Doordat het antiaanbakpannetjes zijn glijden zelfs pannenkoekjes en omeletten eenvoudig op je bord.

Tip 4: Maak veel gebruik van groente

Bij gourmetten denken we vooral aan lekkere stukjes vlees en vis. Wil je gezond gourmetten? Doe dan vooral veel groentes in je pannetje. Maak een combinatie van groente en vlees of vis en je krijgt een heerlijk smakelijk wokgerecht. Bovendien kun je met groente erg goed variëren. Koop niet alleen het gebruikelijke zoals ui, champignon en paprika, maar haal gerust meer groentes in huis voor het gourmetten.

Extra tip: vind je het teveel werk om al die groentes te snijden? Koop dan gewoon een kant en klare wokmix.

Tip 5: Pas op met alcohol

Als je lekker zit te tafelen hoort daar natuurlijk ook een goed glas wijn of een lekker biertje bij. Ik ben van mening dat een lekker drankje bij het gourmetten helemaal niet met alcohol hoeft te zijn. Pak voor de verandering eens een glaasje bruiswater of maak zelf een lekker drankje van verse kruiden. Net zo lekker en een stuk gezonder!

Met deze tips creëer je een gezellige én gezonde gourmetavond. Een perfecte combinatie toch? Houd ons blog in de gaten voor meer tips voor een gezellig avondje.