3 overheerlijke sauzen voor bij het gourmetten

3 overheerlijke sauzen voor bij het gourmetten

3 overheerlijke sauzen voor bij het gourmetten

Een barbecue of gourmet is niet compleet zonder lekkere sauzen. Voor het gourmetten gebruiken we voornamelijk koude sauzen. Denk aan knoflooksaus, cocktailsaus en ga zo maar door. De enige warme saus die altijd op tafel staat is de satésaus, maar er bestaan nog zoveel meer heerlijke warme sauzen. En waar haal je deze sausjes dan vandaan? Je kunt ze eenvoudig in de supermarkt of bij de slager kopen. En ook cateraars kunnen jou uitstekend helpen. Maar wil je je gasten nou eens echt verrassen? Maak dan zelf eens een paar heerlijke smaakvolle varianten. Hieronder heb ik drie gourmet sausjes voor je op een rijtje gezet. Een koude en twee warme. Aan de slag dan maar!

Tzatzikisaus

Tzatziki kun je eenvoudig zelf maken, maar toch gaan veel mensen hiermee de mist in. Doordat de komkommer teveel water afgeeft wordt de yoghurt te dun. Of de yoghurt wordt stukgeslagen op het moment dat de ingrediënten door de yoghurt worden gemengd. Neem daarom ruim de tijd voor het maken van deze saus. Het kan zeker geen kwaad om de Tzatziki een nachtje in de koeling te laten staan voordat je het opdient. Zo trekken de smaken goed in en worden de ingrediënten zachter. Een goede tzatzikisaus maak je als volgt. 

Men neme:

  • 2 komkommers
  • 6 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Handje peterselie
  • 1 liter Griekse yoghurt
  • Peper en zout 

Bereiding:

Schil 1 tot 2 komkommers (afhankelijk van je eigen smaak), verwijder de zaadlijsten en rasp de komkommers. Doe de komkommer in een vergiet en voeg een beetje zout toe. Roer het geheel goed door en laat de komkommer een tot twee uur in de koeling staan om uit te lekken.

Voeg 4 tot 6 teentjes knoflook samen met een scheut olijfolie in een hakmolen en snij een handje peterselie fijn. Doe een liter Griekse yoghurt in een mengkom en voeg er de komkommer, peterselie en de knoflook met olijfolie aan toe. Naar eigen smaak kun je er ook nog wat dille, munt of andere kruiden aan toevoegen.

Spatel vervolgens het mengsel om. Doe dit rustig zodat je de yoghurt niet teveel stuk slaat. Voeg er nog wat peper en zout aan toe en roer nogmaals rustig door het mengsel. Span vervolgens een natte theedoek over een vergiet en giet het mengsel in de theedoek. Laat de Tzatziki nu ongeveer twee uur in de vergiet staan en vang het vocht dat uit het mengsel komt op.

Na ongeveer twee uur heeft de saus flink wat vocht verloren en is het mooi dik geworden. Doe de saus in een serveerschaal en strooi er wat vers gesneden peterselie overheen. Eet smakelijk!

Pittige champignonsaus

Deze pittige champignonsaus wordt warm gegeten en is eenvoudig te bereiden.

Ingrediënten:

  • 4 plakjes mager rookspek (of 8 pakjes Engelse bacon)
  • Een rode Spaanse peper
  • 250 gram champignons
  • 4 takjes verse tijm 
  • 25 ml room

Bereiding:

Snijd het spek in stukjes en bak de stukjes met een scheutje olijfolie in een grote pan goudbruin. Snijd ondertussen de peper in ringetjes en de champignons in kwartjes. Stroop de blaadjes van de tijmtakjes en voeg alle ingrediënten bij het spek in de pan. Breng vervolgens op smaak met peper en zout en laat nog even doorbakken. Voeg de room erbij en breng het mengsel aan de kook. Laat de room inkoken tot de gewenste dikte en serveer direct. Dat wordt smullen!

Tomaten-pepersaus

Deze tomaten-pepersaus wordt warm opgediend. Door de verschillende soorten kruiden en specerijen is deze saus ontzettend smaakvol.

Wat heb je nodig?

  • 1 blik tomaten 1 deciliter appelazijn
  • 1 el tomatenpuree 2 laurierblaadjes
  • 1 tl piment 2 el olijfolie
  • 1 el mosterd 3 perziken
  • 3 tl tabascosaus 1 bleekselderij
  • 100 gram basterdsuiker 2 teen knoflook
  • 1 citroen 1 ui

Bereiding:

Maak de ui schoon, ontdoe de knoflooktenen van hun velletje en hak de knoflook fijn. Schil de bleekselderij in kleine stukjes, ontvel de perziken en snijd ook deze in kleine blokjes, net als de tomaten.

Neem nu een hapjespan, verwarm hierin de olijfolie en fruit nu de knoflook, de ui en de bleekselderij zachtjes aan. Zodra dit gebeurd is kunnen de perziken en de tomaatstukjes door het mengsel heen geschept worden. Laat het mengel weer warm worden en voeg vervolgens de tomatenpuree, de azijn, het citroensap, het piment, de tabasco en de bladeren laurier toe. Breng alles aan de kook en laat het mengel vervolgens op een laag vuur in ongeveer 40 minuten inkoken tot er een mooie saus ontstaat. Serveer het in een mooie kom en laat je gasten versteld staan van deze heerlijke smaaksensatie!

Zoals je ziet kun je al in een handomdraai drie super smaakvolle sausjes voor bij het gourmetten maken. Dat is toch veel beter dan de sauzen uit de supermarkt? Wil je graag nog meer inspiratie voor een leuke gourmetavond? Houd dan ons blog in de gaten.